Dziwny dźwięk na półsprzęgle przy dodaniu gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamdzie
    Classic
    • 2018
    • 0

Zamieszczone przez kapi
    już padły ? w tak młodym aucie ?
    Tak kolego, odczułem to bardzo boleśnie jak podniosłem klapę i kolanem klęknąłem by sięgnąć torbę z końca. Kręgosłup boli jeszcze... :/
  • kamdzie
    Classic
    • 2014
    • 2

Witam!
    Mam problem polegający na tym, że np. jeżeli chcę wjechać na krawężnik lub ruszyć pod górkę i dodam gazu przy do połowy wciśniętym sprzęgle to słychać dźwięk, jakby pisk.
    Do tej pory jeżdżę unikając takich sytuacji, jednakże wybieram się w górzyste tereny na wakacje i chciałbym się dopytać, czy już czas na wymianę sprzęgła, czy też nie.
    Dodam jescze, że podczas jazdy, np. pod górkę sprzęgło trzyma dobrze i nie ma żadnych niepokojących dźwięków.
    przebieg 55 tys km.
    Dziękuję z góry za pomoc !

Komentarz

• EŁ
      L&K
      • 2004
      • 1168
      • Octavia III (5E3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

opisywany przez Ciebie problem z tego co wiem występuje nagminnie w tsi.....nie wiem czy w tdi też.....jest to jakby pisczenie podczas ruszania przy niepuszczonym do końca jeszcze sprzęgle...w 2.0 tsi czesto sie to kończyło gwarancyjną wymianą łożyska...jakś wada fabryczna podoobno......gdzies nawet w sieci widziałem film jak ktoś prezentował to w swoim Scirocco i coś tam potem było że walczył z serwisem o wymianę.......

Komentarz

• klarus
        RS
        ModeratoRS
        • 2013
        • 5392
        • Octavia III combi (5E5)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mam podobny problem. Przejechałem już z tym ponad 20 tys. km. Zarówno w
        ASO jak i w innych warsztatach twierdzą, że tak czasem bywa...Dopóki sprzęgło trzyma się dobrze, mam jeździć i się niczym nie przejmować no to jeżdżę, choć ten dźwięk wk.....jący trochę jest, to z czasem się przyzwyczaiłem :twisted: Wpisz w google "pisk przy ruszaniu na półsprzęgle" i poczytaj różne fora...wychodzi na to, że to dość powszechny problem...

Komentarz

• bbdawid
          Classic
          • 2014
          • 28

Ja mam podobnie... jak np dojezdzam do swiatel, wyrzucam na luz , iobroty ladnie spadaja I od ok 1600 do 800 obrotow slychac buczenie, nawet na luzie jak dodam gazu tak do 3000 I puszcze to dzieke sie to samo... dziwne! :twisted:

[ Dodano: Wto 01 Lip, 14 12:08 ]
          Ja mam podobnie... jak np dojezdzam do swiatel, wyrzucam na luz , iobroty ladnie spadaja I od ok 1600 do 800 obrotow slychac buczenie, nawet na luzie jak dodam gazu tak do 3000 I puszcze to dzieke sie to samo... dziwne!
          :twisted:

Komentarz

• klarus
            RS
            ModeratoRS
            • 2013
            • 5392
            • Octavia III combi (5E5)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

bbdawid, u ciebie to chyba jednak trochę inny problem. U nas jest to pisk, jęk, skrzypnięcie, i nie pojawia się przy dojeżdżaniu do świateł, ani na luzie, tylko przy ruszaniu, przy niepuszczonym jeszcze do końca sprzęgle. Najczęściej pod obciążeniem, przy wjeździe na krawężnik, przy ruszaniu pod górę itp. U mnie tylko na zimnym silniku, przy pierwszych startach, potem jest już OK. Sprzęgło poza tym pracuje bez zarzutu. Przejrzałem różne fora, rozmawiałem z kilkoma mechanikami, poznałem różne hipotezy...Prawdopodobnie jakaś pierdoła...Jedno jest pewne ludzie jeżdżą z tym latami i tysiące kilometrów i nic się nie dzieje, tylko ten wkurw...ący dźwięk Mechanicy z którymi rozmawiałem (w ASO i poza ASO) są zgodni, dopóki sprzęgło pracuje prawidłowo, a objaw się nie nasila - jeździć i się nie przejmować...

Komentarz

• slawciol
              Rider
              • 2014
              • 263

U mnie jest terkotanie, też nie wiem co to jest, tak jakby coś tłukło o podwozie, ale poduchy ok, sprzęgło też ok, zawieszki tłumika też, więc nie wiem co to może być. ma ktoś też takie objawy?
              czarna perła

Komentarz

Pracuję...